Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendező(k): Zack Snyder
Stúdió: Warner Bros. Pictures

Főszereplők: Henry Cavill, Ben Affleck, Amy Adams, Diane Lane, Laurence Fishburne, Gal Gadot, Jason Momoa, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons
Amerikai Premier: 2016. Március 24.
Magyar Premier: 2016. Március 25.
Nyitó hétvégi bevétel: $ 166.007.347.

Batman Superman ellen – Az igazság hajnala egy eljövendő szuperhősfilm, mely a DC Comics karaktereire épül és a Warner Bros. adja ki. A film a 2013-as Az acélember című film folytatása lesz, és második filmje a DC filmes univerzumnak. A filmet Zack Snyder rendezte, Chris Terrióval és David S. Goyerrel írta a forgatókönyvet. Ebben a filmben lesz először benne Wonder Woman, Aquaman, Flash és Cyborg. A produkció 2016. március 25-én fog megjelenni az amerikai mozikban. A film a Frank Miller által írt, Batman: a sötét lovag visszatér című képregényen alapul.

Történet:
Gotham City őrzője, Batman, félve az istenszerű Supermantől, akinek cselekedeteit senki sem tartja kordában, nekimegy Metropolis megmentőjének, miközben a világ azon tanakodik, hogy miféle hősre is van szüksége. És miközben Batman és Superman egymásnak feszül, egy új fenyegetés üti fel a fejét, minden eddiginél nagyobb veszélybe sodorva az emberiséget.

Szereposztás
> Ben Affleck mint Batman: a multimilliárdos üzletember, aki szülei halála után a bűnüldözést választotta. A szereposztást nagy felháborodás követte, ugyanis rengeteg rajongó gondolta/gondolja hogy Ben Affleck nem megfelelő választás a szerepre. 2013-ban külön indítványozták, hogy ne Affleck kapja meg a szerepet. A filmben Batman kétféle ruhát fog hordani. Lesz egy normális ruhája, a film nagy részében, és lesz egy Superman ellen használt páncélja is.
> Henry Cavill mint Superman: a Krypton bolygó utolsó túlélője, aki miután a földön nőtt fel, kötelességének érzi annak megvédését és ezért a bűnüldözést választotta. Henry Cavill Az acélemberben is ezt a karaktert játszotta, így nem volt kérdés a stúdió számára, hogy ki játssza a folytatásban.
> Amy Adams mint Lois Lane: Metropolisban dolgozó újságíró, Superman szerelme. A karaktere szintén jelen volt már az első filmben.
> Jesse Eisenberg mint Lex Luthor: a milliárdos, aki a Lexcorp vállalatnak a vezérigazgatója. Utálja Supermant, ezért mindent megtesz, hogy elpusztíthassa őt. A szereposztást itt is kritizálták a rajongók.
> Gal Gadot mint Wonder Woman: az Amazonok hercegnője, akinek ez lesz az első filmes megjelenése. Itt a rajongók arra hagyatkoztak, hogy a színésznő nem elég fitt a szerepre.
> Jeremy Irons mint Alfred Pennyworth: Bruce Wayne hűséges inasa. Jeremy Irons szerint a filmben teljesen más inast kapunk majd, mint amit idáig megszokhattunk.
> Diane Lane mint Martha Kent: Superman nevelőanyja. A színésznő szintén az előző filmből tér vissza.
> Laurence Fishburne mint Perry White: A Daily Planet főszerkesztője, Lois Lane és > Clark Kent főnöke. A színész szintén az előző filmből jön át.
> Holly Hunter mint Finch szenátor: Az ő karakteréről még nem tudunk sokat, a 2. előzetesben tűnt fel először, ahol számon kérte Superman cselekedeteit
> Jason Momoa mint Aquaman: Atlantisz királya. Az ő szerepléséről szintén nem tudunk sokat.

Háttér:
2013 júniusában a Warner Bros. bejelentette, hogy Zack Snyder rendező és David S. Goyer író visszatér Az acélember folytatásában, amely lehetséges, hogy 2014-ben fog megjelenni.[8] Hónapokkal később a San Diego-i Comic-Con-on, Zack Snyder rendező bejelentette, hogy a film Batman és Superman találkozását fogja bemutatni, 2015-ben fog megjelenni és David S. Goyerrel közösen fogják írni a forgatókönyvet. Később azt pletykálták, hogy a film a Sötét lovag visszatér c. képregénysorozatot fogja adaptálni, amelyben először csapott össze Batman és Superman. Később ezt a pletykát Snyder megcáfolta.
"Hogyha neked ezt kéne csinálnod, egy másfajta Supermanre van szükséged. Mi most hozzuk be Batmant egy olyan világba, ahol Superman már él" -Zack Snyder rendező
Később azt is bejelentették, hogy a filmtörténelemben először, Wonder Woman is benne lesz egy élőszereplős filmben. 2013 decemberében Chris Terriót leszerződtették, hogy újraírja a forgatókönyvet.
2014 májusában jelentették be a film címét, mely a Batman v Superman – Az igazság hajnala lett. Snyder azért változtatta meg a vs-t v-re, mivel nem akart egy olyan filmet csinálni, ami csak egy harcról szól. A v arra utal, hogy a csatát itt nem csak fizikailag kell venni, hanem gondolatilag. Henry Cavill később azt mondta: „Nem hiszem, hogy ez egy superman-folytatás. Ez arról szól, hogy Batman hogyan találkozik Supermannel a közös világukban, amit Az acélember vezetett fel.” Hans Zimmer visszatér, hogy megkomponálja a film zenéjét, amelyen Junkie XL is dolgozni fog.
A film kijövetele előtt 9 hónappal jött ki az első előzetes, mely eredetileg később tártak volna nyilvánosság elé, de miután egy kamerás verzió kiszivárgott az internetre, a stúdió jobbnak látta HD-felbontásban előbb bemutatni azt. A második előzetes a 2015-ös San Diego-i Comic-Con-on mutattak be. A harmadik – egyben utolsó – előzetest 2015. november 30-án mutatták be a Gotham egyik epizódja alatt.

Dizájn
A film jelmeztervezője Michael Wilkinson volt, aki Az acélemberben is közreműködött. A superman-ruha ugyan úgy néz ki, mint az előző filmben, amit Zack Snyder kért.Az első Batman-ruhát a Sötét lovag visszatér c. képregényből ismert jelmez inspirálta, amely abban különbözik elődjeitől, hogy nagy hangsúlyt fektettek az izomzat megmutatására. A karakternek 2 páncélja is lesz, az egyikkel a film jelentős részében fog szerepelni, a másikban Superman ellen fog küzdeni. Ezt a jelmezt a Comic Con-on mutatták be, és az elsőtől eltérően páncéllal van borítva. Ez a jelmez is a Sötét lovag visszatér c. képregényből származik, ahol ugyancsak arra használta Batman, hogy megküzdjön Supermannel. Wonder Woman kosztümjét szintén először a San Diego-i Comic-Con-on mutatták be, és a képregényekből is jól ismert piros-kék-arany színek dominálnak rajta.
Az új generációs Batmobile-lal kombinálták a klasszikus Batman filmből ismert Batmobile-t és a Sötét lovag trilógiából ismert Batmobile-t. Az autónak a dizájnját Patrick Tatopoulos készítette, és összesen 610 cm hosszú és 366 cm széles.